Activități extracurriculare

Cercul de lectură „Citesc,deci exist!”

Activitatea de la Cercul de lectură aduce o importantă contribuție la descoperirea talentelor literare și stimularea lor, la dezvoltarea aptitudinilor elevilor, la cultivarea interesului pentru lectură. Cercul de lectură din Valea Viilor este organizat de Dna prof. Blăjan Iuliana și acesta se adresează elevilor din clasele V-VIII de la Școala Gimnazială „Marțian Negrea”.Ne bucură în mod deosebit prezența numeroasă a elevilor, atât din clasele mai mici cât și din clasele mai mari. Printre cei care frecventează cu plăcere acest Cerc se numără următorii elevi : Bălan Andrei, Ciufudean Roxana, Zeideș Marin, Migea Diana, Popa Lăcrămioara, Meynhardt Walter, Găban Flavius (clasa a V a); Ștefănică Alexandra, Varga Ana-Maria, Roman Ciprian, Coman Flavius, Comiza Darius, Țoguie Alexandru, Jugar George, Muscă Costel
(clasa a VI a) ; Floca Lavinia, Munteanu Mihaela, Coman Debora, Burciu Alexandra,Banu Delia,Crăsneanu Roxana (clasa a VIII a ).

În urma finalizării primei etape a Cercului de lectură – Să citim pentru a înțelege/ Să înțelegem pentru a citi Vă propunem o carte – „Secretul celor două Lotte” de Erich Kastner, Dna Prof. Blăjan Iuliana a prezentat elevilor participanți un material realizat în format Power Point, care le-a oferit celor prezenți informații inedite privitoare la Erick Kaster, omul și scriitorul.
Astfel, elevii au putut afla că Erich Kastner a fost un scriitor german. S-a născut la 23 februarie 1899 în Dresda și s-a stins din viață la 29 iulie 1974 la Munchen. Scriitorul este încă foarte popular în Germania dar nu este la fel de cunoscut în lume. Chiar și în spațiul vorbitorilor de limbă germană Kästner (se pronunță KEST-ner) este cunoscut în principal ca un autor de carte pentru copii deși opera sa include o mare varietate de opere precum: romane, piese de teatru, eseuri,schițe, scenarii de film, nuvele și poezii.
Opere publicate în limba română:
Emil și detectivii (ediții în 1958, 1961 și în 1995)
Emil și cei trei gemeni, Editura Tineretului (1963)
35 mai sau Konrad întreprinde o călătorie călare spre Oceanul Pacific (1968)
Trusa lirică de prim ajutor, Editura Albatros (1978)
Fabian (1970)

emil emil2 lotte

 Prichindelul (1970)
Secretul celor două Lotte (1978)
Secretul celor două fetițe (1995)
35 mai sau Konrad pornește călare spre Mările Sudului.
Au urmat apoi discuții despre cartea citită. La întrebarea : Care este fragmentul/partea preferată din poveste/carte?, elevii au răspuns : Mi-a plăcut cel mai mult momentul în care profesorii au remarcat schimbarea fetelor. Întrebați dacă ar recomanda cartea unei persoane, argumentând ( De ce da/De ce nu ? ) – elevii au spus că ar recomanda-o persoanelor care doresc să divorțeze pentru că romanul prezintă încercarea unor copii de a-i împăca pe părinții lor/pentru că este o carte frumoasă/pentru că a fost o carte interesantă/pentru că cel care o va citi va observa cât de important este să ai părinții lângă tine.
Fiind rugați să reprezinte povestea/cartea cu o culoare, elevii au menționat următoarele culori : roșie( pentru că e o culoare aprinsă ca și povestea în sine ). A fost foarte amuzant momentul în care i-am întrebat cu care dintre fetițe s-ar identifica : Flavius Coman, băiețelul din clasa a VI- a a spus, râzând, că el seamănă cu Luise pentru că ambii scriu urât ))) ( deși eu n-aș zice acest lucru ), Alexandra Burciu a spus că ea se identifică cu Lotte cea cuminte și frumoasă iar Diana Migea a ales-o tot pe Luise pentru că a considerat că au în comun faptul că sunt băiețoase și că le plac afumăturile ))).
După prezentarea acestor informații, elevii au fost invitați să participe la un atelier de creație, formulat după cum urmează :
În urma lecturii romanului, sunteți rugați să participați la următorul concurs – “Despre valoarea unei cărți”.Concursul constă în realizarea unui material în format Power Point cu privire la romanul citit – “Secretul celor două Lotte” de Erich Kastner.
Se vor acorda premiile I, II, III celor mai reușite lucrări iar câștigătorii vor avea parte de un cadou surpriză. Succes!!!
După colectarea materialelor, cu greu m-am putut decide asupra câștigătorilor. Clasamentul final arată în felul următor :
Locul I – Migea Diana ( clasa a V a), Locul II- Roman Ciprian ( clasa a VI a ), Locul III – Varga Ana-Maria (clasa a VI a )
S-au acordat, de asemenea, premii de „ consolare”pentru toți elevii care participă la Cercul de lectură.
Material realizat de Prof. Blăjan Iuliana

 

Șezătoarea din Grui

În data de 7 noiembrie 2011 în Căminul din Valea Viilor s-a desfășurat o șezătoare. La acest eveniment cultural au participat atât cadre didactice din partea Școlii Gimnaziale „Marțian Negrea” cât și locuitorii din satul nostru dar și din satul Motiș. Șezatoarea a debutat cu programul pregătit de elevii din clasa a IV a îndrumați de Dna prof. Pușcă Gabriela , care i-a acompaniat la chitară.
Doamnele profesoare Blăjan Iuliana și Pușcă Gabriela au pregătit împreună un program cu copiii din clasele V-VIII. Programul a constat în recitarea unor poezii și interpretarea unor cântece, momentul fiind dedicat memoriei marelui nostru poet, Adrian Păunescu. Interpretarea celebrei piese, după poezia cu același nume – Rugă pentru părinți – a fost un moment deosebit de emoționant pentru toți cei prezenți – copiii, tineri și bătrâni – care au avut ochii în lacrimi. Invitați speciali au fost Dnul Primar Dr. Pinte Ilie Avram cu soția, Dna Dr. Pinte Zmeurica.Femeile din sat, au venit cu fuse, caiere și au făcut diverse lucruri manuale – ștergare, cămăși, șosete din lână, toate acestea fiind însoțite de interpretarea unor cântece mai vechi.Se cuvine să nu-i uităm pe elevii care nu uită niciodată să răspundă prezent la solicitările școlii și care, au onorat și de această dată invitația de a participa : Coman Debora, Burciu Alexandra, Floca Lavinia, Banu Delia, Bogățeanu Sara, Coman Flavius, Toți cei prezenți au fost serviți cu cozonac făcut în casă iar cei mari au putut servi și un pahar cu must cald și îmbietor.

Material realizat de Coman Flavius, elev în clasa a VI a

 

Acțiune umanitară la Centrul de zi „Sfântul Andrei” din Mediaș

Elevii clasei a VIII a C ai Școlii Gimnaziale „Constantin Ioan Motaș” au fost protagoniștii
unei acțiuni umanitare desfășurată în pragul Sărbătorilor de iarnă, activitate care s-a născut
din propria lor inițiativă.
Atenția lor s-a îndreptat de la bun început către copii, și în mod special asupra copiilor
ce fac parte din familii nevoiașe, copii care se bucură de sprijinul unor oameni cu suflet
de la Centrul de zi “Sfântul Andrei” din Mediaș.
Acțiunea de strângere de bunuri și fonduri s-a desfășurat cu sprijinul domnului Petrariu Ioan,
consilier local , căruia îi mulțumim încă o dată pentru mărinimia de care a dat dovadă.
Încărcați cu daruri pentru acești copii ( daruri care au constat în jucării, hăinuțe și dulciuri ) în data
de 11 decembrie a.c. ne-am deplasat la Centrul de zi “Sfântul Andrei” unde un număr de treizeci
de copii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani ne-au primit cu colinde și cu sufletul curat. Elevii noștri,
de care suntem foarte mândri, s-au pregătit din tot sufletul pentru acest eveniment, toți elevii clasei
fiind îmbrăcați în costumații specifice acestui sezon; băieții s-au îmbrăcat în moși iar fetele au fost
costumate în Crăciunițe ). Ajunși acolo, am colindat, am legat prietenii și, poate lucrul cel mai
important, am reușit să aducem un zâmbet pe fața unor copii mai puțin norocoși decât noi.
Cu siguranță vom mai participa la astfel de acțiuni care încearcă să ofere zâmbete și
atmosferă caldă de sărbători unor copii care sunt privați de astfel de bucurii.

Diriginte clasa a VIII a C, Prof. Iuliana Blăjan

 

CONCURSURI ȘCOLARE

Realizarea de eseuri și desene având ca temă Familia

În cadrul SĂPTĂMÂNII EDUCAȚIEI GLOBALE,elevii claselor V-VIII s-au întrecut în realizarea unor proiecte având ca temă Familia. Au fost prezentate următoarele proiecte :
Clasele a VII a C și a VIII a C au realizat eseuri pe această temă ( unele dintre ele fiind publicate în acest număr al revistei ), clasa a V a B a realizat desene, care de care mai frumoase și mai sugestive, desene afișate în Cabinetul de religie. Se cuvine să menționăm aici și cadrele didactice coordonatoare ale activităților desfășurate : Prof. Mărginean Mihaela, Prof. Blăjan Iuliana, Prof. Nedelcu Roxana, Prof. Tița Luciana, Prof. Aldea Ioan.

 

 

74926

Eminescu, o stea nemuritoare

În perioada 1 decembrie 2012 – 15 ianuarie 2013 s-a desfășurat la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Mediaș concursul Eminescu, O stea nemuritoare, concurs la care am participat cu mare drag.
Catedra de limba și literatura română a Școlii Gimnaziale “Constantin Ioan Motaș”, alcătuită din Prof. Boariu Ana, Prof.Grosaru Delia și Prof. Blăjan Iuliana, au coordonat activitatea elevilor noștri care s-au înscris la toate secțiunile concursului, și anume : secțiunea de proiecte Power Point privind aspecte inedite ale operei eminesciene, secțiunea de recitare și secțiunea creație cu tema iubirea și natura.

Impresii ale elevilor participanți

13Pentru mine, participarea la concursul “Mihai Eminescu” a fost o experiență plăcută.La acest concurs au luat parte mulți elevi de la diferite școli precum: Școala “Mihai Eminescu”, Școala “ Istvan Bathory”,Școala “Herman Oberth”, Școala Gimnazială din localitatea Ighișul Nou și Școala Gimnazială din localitatea Dârlos.Copiii au realizat proiecte interesante,au plasat imagini sugestive și, astfel, am primit informații valoroase cu privire la viața marelui poet.Multe proiecte au semănat între ele,dar un proiect m-a impresionat forte mult. Acesta a conținut doar imagini , fragmente din poeziile desăvârșite ale lui Mihai Emiescu, iar pe parcursul materialului am ascultat frumoasa rapsodie a lui Ciprian Porumbescu.Un băiețel ne povestea despre marele poet, iar o fetiță ne citea fragmente din operele eminesciene. Nu este de mirare că acest proiect a obținut locul I. Chiar dacă nu am obținut niciun premiu ,am câștigat o amintire plăcută și multe informații despre “cel mai mare poet pe care l-a ivit și-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc. Ape vor seca în albie, și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va veșteji pe cer în departari, până când acest pamânt să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale”, astfel îl descrie George Călinescu pe Mihai Eminescu.Eu m-am străduit să vorbesc tare, să prezint materialul, nu doar să citesc și să nu mă las pradă emoțiilor.Dar, se pare, că prestația mea nu a mulțumit juriul.Doamna profesoară a contribuit și ea la munca noastră, imbunătățind proiectul, ocupându-se de partea de finisare și de coloana sonoră..Eu știu că m-am străduit și, poate, reușim altă dată. La partea de recitare tot nu am obținut nimic. Elevul Dragoman Mădălin din clasa a-VIII-a B a recitat poezia “O, rămâi”, iar Raluca din clasa a-VI-a a recitat o poezie foarte frumoasă, pe care nu a mai recitat-o nimeni. Locul I l-a luat un băiat care merita cu adevărat.El a recitat un fragment din “Scrisoarea a-III-a”.Dar, nu a recitat oricum ,ci cu intonație și expresiv. M-a impresionat foarte mult deoarece nu am mai auzit pe cineva să recite atât de frumos.Chiar dacă unora le-a stârnit râsul, a primit multe aplauze , iar juriul a fost impresionat. Locul II a fost obținut de trei elevi de la Școala nr.7 din Mediaș. Eleva a recitat poezia “Floare albastră”, un băiat a recitat un fragment din “Scrisoarea I”,iar celălalt a recitat un fragment din “Scrisoarea a-III-a”La sfârșit elevii au fost premiați cu diplome și cărți. De asemenea, și profesorii coordonatori, printre care și profesorii Școlii Gimnaziale “Constantin Ioan Motaș” – Dna prof. Ana Boariu, dna prof.Blăjan Iuliana și dna prof. Grosaru Delia.
Aldea Roxana, elevă în clasa a VIII a C
12 (2)Mie, personal mi-a plăcut faptul că am avut ocazia să particip la acest concurs. A fost o experiență plăcută și emoționantă. Au participat școlile din Mediaș dar și școli din mediul rural iar elevii au dat dovadă de seriozitate și au realizat proiecte foarte frumoase. Proiectele au tratat mai multe aspecte ale vieții marelui poet român – copilăria, maturitatea, studiile dar au avut în vedere, desigur și opera acestuia. Sper să se organizeze astfel de proiecte, de concursuri, în fiecare an pentru a comemora nașterea unui mare poet român, care prin talentul său, prin poeziile sale ne-a inspirat și ne-a fermecat. Mihai Eminescu va rămâne mereu în sufletele românilor și reprezintă un motiv de mândrie pentru țara noastră.
Andreea Pop, elevă în clasa a VIII a C

 

Reclame